Ωρολόγιο Πρόγραμμα
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, και συγκεκριμένα στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου, πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Λύκειο Κρηνίδων το πείραμα του Ερατοσθένη, με τη συμμετοχή, 60 μαθητών/μαθητριών του Λυκείου μας με την καθοδήγηση των καθηγητών Τρίγκου Β., Θωμά Ν. και Σιμιτζή Μ..
Ο Ερατοσθένης(3ος π. Χ. αιώνας), μελετώντας τη σκιά κατακόρυφων στύλων σε διαφορετικά σημεία κατά την ίδια χρονική στιγμή, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι η επιφάνεια της Γης δεν είναι επίπεδη, αλλά σφαιρική, και στη συνέχεια προσδιόρισε την ακτίνα και το μήκος της περιφέρειας της Γης, με μόνα εργαλεία ράβδους και με μέθοδο την οπτική παρατήρηση και, φυσικά, τη δύναμη του μυαλού. Αξιοσημείωτο είναι ότι το λάθος στον υπολογισμό ήταν της τάξης του 2%. Έκτοτε ο Ερατοσθένης θεωρείται ο θεμελιωτής της μαθηματικής γεωγραφίας
Η πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης του ΓΕΛ Κρηνίδων με τίτλο “Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης” εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης εκπαιδευτικής δράσης που διοργανώνεται από τα Εργαστηριακά κέντρα Φυσικών Επιστημών Λακωνίας, Σερρών, Πιερίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του ΓΕΛ Κρηνίδων, ενέκρινε την επίσκεψη των συμμετεχόντων στο πείραμα και την πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης στον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων.